Fiesta del Cine – maraton de scurtmetraje romanesti

ADFR – Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc a organizat prima ediție a evenimentului Fiesta del Cine, plasat la intersectia dintre film, muzică și artă, ce a avut  loc pe data de  1 septembrie,  la Shut Up Beach, Mamaia.

Cand vine vorba de evenimente pilot, emotiile sunt foarte mari, mai ales ca vantul a dat peste cap un pic programul. Intr-un final , ecranul gonflabil a fost ridicat si a inceput distractia!  Proiectia scurtmetrajelor a inceput in jur de ora 21.oo intr-un cadru de poveste, apoi a fost urmata de un party  pe  muzica  celor de la Moonlight Breakfast. Atmosfera relaxata, foc de tabara, briza marii, cabina de photobooth si mult pop-corn, cam asa am petrecut seara de vineri.

Revenind la  maratonul de filme scurte alese de ADFR & ShortsUp, ele  reunesc o varietate de stiluri si subiecte, deasemenea redau o imagine foarte relevanta si diversa asupra productiei de scurtmetraje din peisajul romanesc actual. Mai jos aveti cele 9 filme proiectate la Fiesta del Cine:

  1. OMUL DE PE LUNĂ [2016]
    Regie : Mihnea Aliciu / SF

După ce își ține în mod obișnuit emisiunea de seară la radioul lui pirat din garsoniera sa, N. primește pentru prima dată un telefon de la un spectator. Un telefon care îi va schimba viața.

2.  VISE DE VÂNZARE [2016]
R: Vlad Buzaianu / SF

Într-o lume în care oamenii îşi pierd abilitatea de a visa, visele au devenit o formă modernă de artă şi obiect de vânzare pentru clasa bogată a societăţii.

     3.  PIPA SEXUL ȘI OMLETA [2017]
R: Ana-Maria Comanescu / COMEDIE

Victor e atras de soția lui Filip. Filip e atras de soția lui Victor. Victor și Filip sunt vecini, dar mai ales, prieteni.

  4. CÂND AFARĂ NINGE [2017]
R: Conrad Mericoffer / COMEDIE

Proprietarii dintr-o clădire se întâlnesc pentru a discuta problemele comune. Laur cere ca liftul să fie reparat, pentru că iubita lui, Cristina, este în ultimele săptămâni de sarcină, iar urcatul scărilor poate provoca un travaliu prematur. Este o problemă simplă, dar nu şi pentru dna. Grecu, reprezentanta asociaţiei de locatari.

      5.SCRIS/NESCRIS [2017]
R: Adrian Silisteanu / 20’ / DRAMĂ

Babisa tocmai a născut o fetiţă minunată. Dar pentru externarea din spital are nevoie de semnătura mamei ei, pe care nu a mai văzut-o din copilărie.

6. GRAND HOTEL ITALIA 

R: Rodi Cotenescu

Eleganţă, rafinament şi bun gust. Mic dejun inclus.

     7. 237 ANI  (2017)

R : Ioana Mischie

Scurt-metrajul “237 de ani” este o satiră contemporană, inspirată de o poveste reală. O comunitate izolată de săteni, care au apelat la ajutoare de stat pentru handicap pentru a fi scutiţi de plata impozitelor, sunt anchetaţi la sânge de o comisie de evaluare, fiind pe cale de a fi daţi în vileag. Grupul de săteni, conduşi de un primar charismatic, reuşește să învingă un sistem socio-politic absurd, cu propriile-i arme.

8. TE MAI UITI SI LA OM (2015)

R: Ana-Maria Comanescu

Radu şi Mădălina, tineri îndrăgostiţi, călătoresc cu maşina. Pe drum, iau cu ei un autostopist care le devine simpatic.

9. O NOAPTE IN TOKORIKI  (2016)  

R: Roxana Stroe

Într-o discotecă improvizată numită „Tokoriki”, întregul sat sărbătorește majoratul Geaninei. Iubitul ei și Alin urmează să-i facă un cadou neașteptat, pe care nimeni nu-l va uita.

Fiesta del Cine promovează industria filmului românesc și a oamenilor din domeniu pe care îi aduce laolaltă pentru o seară de vacanță sub clar de lună, dar este și un punct de convergență prin reunirea mai multor canale de expresie artistică.

Ca impresie personala, va spun sincer ca la 3 dintre ele am ras cu lacrimi si mi-au ajuns la inima efectiv. Cele 3 prioectii care mi-au placut cel mai mult :

  1. Scris /Nescris
  2. O noapte in Tokoriki
  3. Pipa, sexul si omleta.

 

Foto credit : Romina Banu

Locatie : Shut Up Beach, Mamaia

 

Written by

Funny and stylish.

1 Comment

LEAVE A COMMENT

Code *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.